DE COMMUNES

De communes zijn wijkraden met eigen budget en bevoegdheden. Dit wil zeggen dat de wijkraden een zak met geld van de gemeente krijgen en ze alles mogen doen wat ze willen als het maar voor het welzijn en welbevinden van de wijk is.
 
Hier een fictief voorbeeld: Wijkraad genaamd “Stichting Mooi Alkmaar“ met 2000 inwoners krijgt jaarlijks  € 25.000,00 van de gemeente. Na overleg met de bewoners besluit het bestuur om het volgende te gaan doen: kinderopvang in de wijk gaan regelen, cursus timmeren organiseren, een wasmachine kopen voor een dame met AOW, een lantaarnpaal plaatsen op een donkere plek, buurtfeest organiseren…enz.
 
De gemeente werkt faciliterend en het is niet de bedoeling dat de gemeente de wijk aan zijn lot overlaat. Omdat de communes alle bewoners van de wijk in hun beslissingen betrekken, zijn de communes de hoogste manier van burgerparticipatie die er bestaat en daarom is het ook democratie tot in de basis van de maatschappij. De communes is voor iedereen maar vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met de socio-economische realiteit van elke wijk. Rijke wijken krijgen minder geld bijvoorbeeld
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now